Konijn

Voeding

Het dieet van een konijn bestaat uit 3 elementen; hooi, groenten en hardvoer.

Hooi is het allerbelangrijkste van een evenwichtig menu. Dit moet onbeperkt aanwezig zijn en liefst geef je hooi van goede kwaliteit (ruikt lekker, niet stoffig). Let op: hooi is NIET hetzelfde als stro. In stro zitten weinig of geen voedingsstoffen en dit dient dus eerder als iets leuks om aan te knabbelen of als bodembedekking.
Gras is gelijkwaardig aan hooi (ook lentegras kan geen kwaad; dit is wat eiwitrijker maar zorgt niet voor darmproblemen bij konijnen, gemaaid gras mag je echter niet geven).
Kruiden zijn vers of gedroogd een echte lekkernij.

Wees niet bang om een gevarieerd aanbod aan groenten te geven. Maak je konijn er langzaam aan gewend en let terwijl op een goede consistentie van de keuteltjes. Eens groentjes gewend kan je zoveel variëren als je wil.
Een mooi voorbeeld van een portie voor 1 konijn per dag is:
1 wortel, een popje witloof, 2 stengels selder, 2 bladeren savooi en 2 blaadjes sla.
Takken en bladeren van eetbare bomen en planten zijn eveneens erg lekker en gezond.

Broodje aapverhaal: kolen zouden gas veroorzaken en sla geeft diarree. Dit is absoluut onwaar (kolen bevatten zeer veel vezels en zijn dus zeer gezonde groenten en sla is niet zo voedzaam maar indien gegeven in combinatie met andere groenten maakt dit dus niets uit).

Een lijst van eetbare groenten, bomen en planten vind je hier.

Konijnen krijgen bij voorkeur biks en dus GEEN gemengd voer. Biks zijn geperste korrels die over het algemeen meer vezels, minder vetten en minder eiwitten bevatten dan een mengeling en laat vezels nu net het belangrijkste onderdeel zijn van een evenwichtige voeding voor konijnen. Vetten en eiwitten zijn eerder te vermijden. 
Geef maximum 15g/kg lichaamsgewicht. Weeg dit af en gebruik daarna steeds een maatbekertje want de ervaring leert dat “een handje” na verloop van tijd steeds een grotere portie wordt.

Konijnen die hooi, groenten en eventueel een beetje biks krijgen zijn heus niet ongelukkig omdat ze geen snoepje krijgen. Kan je jezelf toch niet bedwingen geef dan steeds een klein stukje en liefst niet iedere dag. Voorbeelden zijn heel hard brood, een stukje trosgierst, een zonnebloempitje of een klein stukje fruit (¼ van een appel is nog véél te groot).

Knaagstenen en maïskolven mag je konijnen NOOIT aanbieden. Knaagstenen hebben geen enkele meerwaarde voor de afslijting van de tanden en zijn bovendien erg schadelijk (ze veroorzaken blaas-of nierstenen). Maïs kunnen ze dan weer niet goed verteren (de pelletjes kunnen in de darmen verstopping en bijgevolg gas veroorzaken). 

UNDER CONSTRUCTION

Over het pension

Prijzen en infoFoto's

Volg ons

Facebook